lørdag den 17. september 2011

8 undskyldninger for ikke at teste

Som tester hører man af og til om firmaer og organisationer der finder på forskellige historier for ikke at teste deres produkter. Her er en liste af nogen af dem. Hvis ikke det giver anledning til andet så i det mindste et lille smil :-)

- "Det er for dyrt"!
Issuet her er ikke prisen, men risikoen, og hvor meget organisationen / firmaet vil betale for at få styr på den risiko der er forbundet med det givne projekt. Hvis projektet er i stand til at sætte hele kundebasen over styr er det en dybt tåbelig holdning ikke at ville teste sit produkt, men hvis der ikke er nogen særlig risiko forbundet med projektet, så kan enhver form for test være for dyr. En god tommelfingerregel: Risiko = test ~ ingen risiko = ingen test.

- "Det tager for lang tid"
Det her er formentlig "det er for dyrt" i en anden forklædning. Se på den risiko der ligger i projektet igen. Har organisationen lyst til at frigive et produkt der potentielt kan lukke firmaet uden at have den mindste ide om produktets kvalitet, næppe. Time to market er ret tit essentielt, men hvad er det man går til marked med, virker det overhovedet? - eller bliver vi bare til grin?

- "Udviklerene udfører testen"
Ha ha ha ha, den var sjov. Udviklere udvikler, og det er de gode til. Udviklere laver ikke fejl med vilje, men det kræver noget at en superhjerne at overskue alle beslutningsveje i selv et meget lille software produkt, og selv om udviklere er bedre end normalt til at overskue komplekse systemer, kan ingen overskue et helt system. At lade udviklerne stå for alt test vil ikke resultere i et særlig godt testet produkt.

- "Det er ikke med i planen"
Her menes "budgettet" sædvanligvis. Det var heller ikke meningen at Titanic skulle synke. Igen hvis risikoen er stor, så planlæg igen (og med det mener jeg: find pengene i budgettet).

- "Kunderne vil virkelig gerne have denne version, og testerne holder den tilbage fra dem" 
Ja det er jo en uskik. Frigiv dette produkt med det samme uden at teste noget, jeg garantere for at kunderne aldrig igen "virkelig gerne vil have" noget!

- "Vi har ikke tid til at skrive en kravspecifikation"
Selv om at en kravspecifikation er yderst vigtig i et hvert software projekt, så kan man komme ret langt med erfarings baseret test, og de erfarne testere vil ret tit være i stand til at finde de informationer de ellers skulle have fra en kravspecifikation fra interviews af projektets nøglepersoner og forretnings ansvarlige. Der kan testes uden at krav er specificeret, men testens kvalitet vil lide. Det vil produktet for øvrigt også, for hvordan ved udviklerene ellers hvad de skal lave?

- "Testerne finder alligevel ikke alle fejlene..."
Det er sikkert rigtigt. Udtømmende test er teoretisk muligt, men at have det ambitions niveau vil kunne få et hvert firma til at gå bankeråt. Der vil altid være fejl der ikke er fundet, men med den rigtige risikovurdering i test planlægningen, er det sandsynligt at de mest graverende fejl er blevet fundet.

- "Test tilfører ikke noget værdi"
Test skal heller ikke tilføre værdi. Test fastholder den værdi udviklerne har givet et produkt.

Ja nogen af punkterne her er lidt grove, men den tanketomhed der ligger bag dem er lang værre.
Der findes en del flere eksempler, men de bliver for firmaspecifikke, og da det ikke er meningen at hænge nogen ud her, er de blevet valgt fra.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar